CV & sollicitatietips

Orientatie

Oriëntatie

Als je gaat solliciteren, dan is het belangrijk om te weten wat je precies wilt en wat je kunt. Als je dit helder hebt, kun je jouw toekomstige werkgever namelijk overtuigen van jouw toegevoegde waarde voor het bedrijf. Stel jezelf daarom de volgende vragen: Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Waar liggen mijn interesses? Wat zijn mijn talenten? Hier komen we bij het onderdeel “zelfanalyse” uitgebreider op terug. Bedenk ook wat voor carrièrestap je wilt maken en bij wat voor soort bedrijf je het liefste werkt.

De eerste indruk

De eerste indruk

Je eerste indruk is bijzonder belangrijk en wordt binnen de eerste minuut gecreëerd. Deze eerste indruk bestaat uit een aantal factoren die een belangrijke rol spelen. De allereerste indruk laat je achter met je gezicht en je handdruk; houdt oogcontact wanneer je een hand geeft en toon een vriendelijke glimlach. Gebruik je lach (ook met je ogen) nog enkele malen in het gesprek. 55% van de eerste indruk wordt bepaald door je lichaamshouding; het voorkomen en bewegen.

Het is belangrijk dat je fris en verzorgd gekleed gaat. Stem je kleding af op het bedrijf, maar kies wel een outfit waarin je je niet ongemakkelijk voelt. Je stem heeft voor 38% invloed op de eerste indruk. Zorg dat je het gesprek ontspannen in gaat, praat rustig en neem kleine pauzes. De overige 7% wordt bepaald door je woordkeuze en door je zinsopbouw. We hopen dat we je met deze sollicitatietips Vooruit geholpen.

Tips voor het maken van jouw CV

Curriculum vitae maken

Heb je een vacature gevonden die aan jouw wensen voldoet en wil je gaan solliciteren? Dan heb je naast je motivatiebrief ook een curriculum vitae (CV) nodig. Hierop staan een aantal persoonlijke gegevens, welke opleidingen je hebt gevolgd, wat je (eventuele) werkervaring is en over welke andere vaardigheden je beschikt. Een goed CV maak je eenvoudig op met onze gratis CV-builder. Hier staan alle onderdelen al weergegeven. Je hoeft het alleen nog maar in te vullen. Zo heb jij snel een overzichtelijk CV met een professionele look.

Zelfanalyse met behulp van CV

Zelfanalyse

Is je curriculum vitae helemaal naar wens? Dan is het tijd voor een zelfanalyse. Met een zelfanalyse houd je jezelf een spiegel voor. Je vraagt je af wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Als je jezelf goed kent en zelfbewuster bent, kun je goed inschatten of een bepaald bedrijf of bepaalde baan bij je past. Je komt zo krachtig over bij een potentiële werkgever en het wordt makkelijker om jezelf te presenteren. Maak bij deze zelfanalyse gebruik van je CV: waarom heb je bepaalde keuzes gemaakt? Waarom ben je gestopt bij je huidige werkgever of bij je oude baan of waarom ben je met sommige functies of werkzaamheden juist langer doorgegaan? Neem rustig de tijd en stel bij elk punt van je CV kritische vragen. Het kan zijn dat je zo’n zelfanalyse lastig vindt. Dat geeft niet. Wij kennen al onze kandidaten persoonlijk en onze recruiters helpen je dan ook graag met een duidelijke zelfanalyse. Als je dit helder hebt, dan is een sollicitatiegesprek geen ondervraging meer, maar geef jij een mooi betoog waarom jij dé geschikte kandidaat bent voor de openstaande functie of vacature.

Neem er eens rustig de tijd voor, loop je CV door en stel jezelf steeds dezelfde vragen, totdat je bij de kern komt. Overleggen met anderen kan, maar uiteindelijk ben jij toch degene die jezelf het beste kent. Op deze manier kom je erachter wat je echt leuk en belangrijk vindt in het leven.

Wanneer je dit duidelijk in kaart hebt gebracht ben je een stuk zelfbewuster en vergemakkelijkt dit het proces in het vinden van een nieuwe geschikte baan. Weet je daarentegen niet hoe jijzelf in elkaar zit dan is het vooral de sensitiviteit van onze consultants die een bepalend factor kan worden bij het vinden van een passende werkplek. Het komt echter een stuk krachtiger over als jezelf duidelijk kunt aangeven wat je wilt en waarom je dat wilt; alles draait om de argumentatie.

Als je bovenstaande goed doorlopen hebt; dan ben je tijdens een sollicitatiegesprek geen vragen meer aan het beantwoorden, maar ben je overtuigend aan het toelichten van wat jij als persoon zoekt en hoe je invulling kan geven aan de rol waarop je hebt gesolliciteerd.

Het sollicitatiegesprek - de voorbereiding

Het sollicitatiegesprek

Verdiep je in het bedrijf

Zorg dat je je goed verdiept in het bedrijf voordat je op sollicitatiegesprek gaat. Lees de bedrijfswebsite door en bekijk de LinkedInprofielen van degenen waarbij je op gesprek gaat. Zorg dat je de achtergrond van het bedrijf kent: de verschillende type producten, de belangrijkste merken, in welke landen het bedrijf actief is, hoeveel personen er werkzaam zijn etc. Blijf ook op de hoogte van het laatste nieuws. Lees in elk geval één week voor het sollicitatiegesprek de krant en neem de nieuwsberichten op de website van het bedrijf door.

Zorg dat je goed over jezelf kunt vertellen
Bij het maken van je CV ben je hier al mee bezig geweest: weet waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt en zorg dat je goed kunt vertellen over je sterke kanten. Maak bij het geven van voorbeelden en vertellen wat je gedaan hebt ook gebruik van de STAR-methode: geef aan wat de Situatie was, welke Taak of taken jij uitvoerde, welke Actie(s) je hebt ondernomen en wat het Resultaat was. Heb je deze structuur goed in je achterhoofd? Dan zal dit leiden tot een goed sollicitatiegesprek.

Stel vragen op voor het bedrijf waar je solliciteert
Bij de voorbereiding op je sollicitatie(gesprek) heb je de website van het bedrijf doorgenomen. Aan de hand van wat je op de bedrijfswebsite hebt gelezen, kun je diverse vragen stellen over het bedrijf en de openstaande functie waar je op solliciteert. Zo toon je aan dat je zeer geïnteresseerd bent en die baan echt wilt bemachtigen. Wees niet te bescheiden, maar blijf wel kritisch en netjes.

Het sollicitatiegesprek - Het daadwerkelijke gesprek

Het daadwerkelijke gesprek

Dan is het zover: na een goede voorbereiding vind je daadwerkelijke sollicitatiegesprek plaats. Een goed gesprek voer je met behulp van de volgende punten:

Juiste kleding
Zorg dat je fris en verzorgd gekleed bent. Een joggingbroek is bijvoorbeeld echt not done tijdens een sollicitatiegesprek. Stem je kleding af op het bedrijf, maar zorg wel dat je je nog comfortabel voelt.

De eerste indruk
Het allerbelangrijkste van je sollicitatiegesprek is de eerste indruk. Deze indruk wordt al binnen de eerste minuut gecreëerd. Hoe zorg je dan voor een goede eerste indruk? Houd oogcontact met je gesprekspartner wanneer je een hand geeft en toon een vriendelijke glimlach. Gebruik deze vriendelijke glimlach (met je ogen) nog enkele malen in het gesprek. Wist je bovendien dat maar liefst 55% van de eerste indruk wordt bepaald door je lichaamshouding en bewegingen? Daarnaast is je stem voor 38% van invloed en je woordkeuze en zinsbouw 7% van invloed op de eerste indruk.

Blijf ontspannen
Probeer het hele gesprek ontspannen te blijven en rustig antwoord te geven op vragen. Praat kalm en neem kleine pauzes. Ook als je het antwoord misschien even niet weet. Mocht dit gebeuren, denk dan even goed na of vraag of je gesprekspartner de vraag anders wilt formuleren.

"Wie zich vergeet voor te bereiden, bereid zich voor om vergeten te worden"

Schrijf je in bij Vooruitzenden!

Kom met ons in contact!

Openingstijden

Veelgestelde vragen

Ziek melden
Als u ziek bent moet u dit melden bij het bedrijf waar u bent tewerkgesteld en bij One op de eerste ziektedag voor 09.30 uur. Dit kan alleen per telefoon via 013-7852685. De dag van melding geldt als eerste ziektedag. Bent u te laat met ziekmelden? Dan geldt de periode tot melding als onbetaald verlof.

Beter melden
Bent u hersteld? Wanneer u bent hersteld en weer aan de slag gaat bij uw inlener, moet u dit als volgt melden:

Wanneer u net bent begonnen met werken, heeft dit vaak te maken met het ontbreken of onjuist retour ontvangen van (één van) de volgende gegevens: Arboformulier, ID-Checker formulier AVI formulier of arbeidsovereenkomst. Wanneer u reeds eerder salaris heeft ontvangen heeft dit meestal te maken met (nog) niet ontvangen declaraties of dat uw declaraties niet (op tijd) zijn geaccordeerd.

WW-uitkering aanvragen

Wanneer u binnenkort werkloos wordt is het belangrijk dat u zo snel mogelijk uw WW-uitkering aanvraagt bij het UWV. Op de pagina Uitkering aanvragen van de website Werk.nl vraagt u via een digitaal formulier een WW-uitkering aan.

Let op! Na uw laatste werkdag heeft u:

  • 2 dagen de tijd om u in te schrijven bij UWV. Dit mag u natuurlijk ook al eerder doen.
  • 1 week de tijd om een WW-uitkering aan te vragen. U kunt al eerder een WW-uitkering aanvragen. Dit kan vanaf 1 maand voor uw laatste werkdag.

Meer informatie over werkloos worden en uw WW-uitkering vindt u op de website van het UWV.

Wijzigingen in uw persoonlijke gegevens (adres, wijziging achternaam bij huwelijk, wijziging rekeningnummer) dient u schriftelijk aan ons door te geven: contact@vooruitzenden.nl

Leuk dat je je aanmeldt! Aanmelden kan door op deze link te klikken. Als je inschrijving is afgerond, kun je direct solliciteren. Succes!

Ben je jouw wachtwoord kwijt? Klik dan op deze link om dit te herstellen.

Voor werkgevers:
tel: 085-2735123
e-mail: contact@vooruitzenden.nl

Voor medewerkers & ZZP-ers:
servicedesk: 013-7852685
e-mail: contact@vooruitzenden.nl

Zoeken

Waar ben je naar op zoek?

Leuk dat je onze website bezoekt

We zouden graag cookies plaatsen waarmee we onze website en advertenties persoonlijker en relevanter maken. Vind je dat goed? Je leest er alles over in ons privacy- en cookiereglement.