Algemeen

Het belang van plezier in je werk

cover photo

Succes en de kansen om door te groeien zijn de minst belangrijke ingrediënten voor het krijgen van een goed gevoel op je nieuwe werkplek. Wat? Minst belangrijk? Ja, dit is echt het resultaat van een recent onderzoek naar werkgeluk door een grote internationale recruiter.

De meeste mensen vragen in het sollicitatiegesprek niet naar dat wat eigenlijk het belangrijkste voor hen is bij de keuze voor een nieuwe baan. Ze vragen bijvoorbeeld wel naar de opleidingsmogelijkheden en een eventuele bonusregeling. Plezier op de werkplek en een gezellige sfeer vinden ze eigenlijk veel belangrijker, maar ze informeren er niet naar.

Enigszins begrijpelijk is dat natuurlijk wel. Veel werkgevers zullen tijdens de sollicitatie ook vooral op zoek zijn naar mensen met ambitie. Iemand die aangeeft dat de gezelligheid op het werk bovenaan staat wekt niet direct de indruk dat hij of zij de resultaten van het bedrijf belangrijk vindt. Je bent als sollicitant ook niet gek en je past uiteraard je strategie daarop aan.

In werkelijkheid hebben carrièremogelijkheden en salaris natuurlijk veel meer met het werkplezier te maken dan je in eerste instantie misschien zou denken. Iemand kan uiteraard best gezellige collega’s hebben, maar als je qua salaris en promotiekansen altijd maar achteraan moet sluiten dan gaat het plezier in het werk er toch eens van af.

Zonder plezier in dat werk, maar met een prima salaris is het echter voor de meeste mensen óók geen pretje. Enkel werken voor het geld en je totaal niet thuis voelen in je werk en tussen je collega’s breekt je uiteindelijk ook op.

Die sfeer en het plezier op het werk zijn dus wel degelijk van belang en ook helemaal niet zo gek om in het sollicitatiegesprek aan te kaarten. Tijdens het gesprek vragen of je eens kan rondkijken op de werkvloer en aangeven hoezeer werkplezier óók belangrijk is, kan uiteindelijk heel belangrijk zijn voor de werkgever die zo de juiste spirit in jou ziet.