Algemeen

De intermediair wordt steeds belangrijker

cover photo

Deze week stond het nieuwe kabinet eindelijk klaar voor een grote groep fotografen om vereeuwigd te worden als het Kabinet Rutte III. De plannen zijn ondertussen al uitgebreid besproken in de media en ik ga daar hier inhoudelijk niet verder op in. Wel is duidelijk dat dit kabinet aangeeft dat de werkgevers ruimere mogelijkheden krijgen om mensen zonder vast contract langer aan zich te binden en het eveneens die medewerker meer zekerheden wil bieden.

Tijdelijke contractanten en uitzendkrachten lijken dus onder het nieuwe kabinet steeds vaker voor te gaan komen. Ook nu de economie er op vooruitgaat lijkt het er niet op dat werkgevers nieuwe medewerkers in eerste instantie al voor vast gaan aannemen. Wel lijken bedrijven er eerder voor te kiezen om die uitzendkrachten langer aan zich te binden en wellicht na enige tijd alsnog die vaste aanstelling te geven.

Kijkend naar mijn eigen omgeving merk ik ook dat het steeds gebruikelijker wordt om op die manier uiteindelijk je vaste aanstelling te ‘verdienen’. Was het vroeger vooral nog iets voor jongeren en lager geschoolden om via de intermediair of een uitzendbureau aan je baan te komen, nu geldt dat voor alle generaties en opleidingsniveaus.

Ben je ongelukkig met die ontwikkeling als werkzoekende? Misschien wel, maar probeer er toch vooral ook de positieve kant van te zien. Zoals gezegd: bedrijven kiezen er steeds vaker voor om op langere termijn alsnog die vaste aanstelling aan te bieden. In de tussentijd wil politiek Den Haag, van links naar rechts, alle secundaire arbeidsvoorwaarden én overige mogelijkheden voor de medewerkers zonder vast contract verbeteren.

Ben je dus op zoek naar een mooie baan voor het leven, of de zekerheid van huisje-boompje-beestje? Loop niet langer de deur van de intermediair voorbij. Het zou zomaar de eerste stap naar al die zekerheid kunnen zijn…