Algemeen

Ga de strijd aan met stress!

cover photo

Deze week verschenen de resultaten van een onderzoek naar stress. Het zal niemand verbazen dat stress veel voorkomt, maar de cijfers deden mij toch weer schrikken. Negentig procent van de Nederlandse werknemers ervaart stress bij het werk en ruim één derde deel daarvan merkt dat die stress eigenlijk onaanvaardbaar groot is.

Eén op de drie mensen met een baan lijdt dus onder het werk wat hij of zij doet. Dat is dus niet de gezonde stress, waarvan veel mensen zeggen dat ze daar best tegen kunnen. Een beetje druk op de ketel bij een opdracht is wel fijn. De reden voor stress kan natuurlijk van alles zijn. De stress kan ook ontstaan door het feit dat je ziet dat er eigenlijk te weinig werk is voor jou en je collega’s.

Stress is voor bijna iedereen wel herkenbaar. Soms is het prettig, soms vervelend, maar wel overkomelijk. Bij één op de drie mensen is het dat stadium dus voorbij. Dan wordt het ook heel kwalijk en ongezond. Iedereen kan wel een voorstelling maken waarvoor je dan zo maar bij de huisarts of in het ziekenhuis kan belanden. Die stress is onacceptabel!

Met die stress moet je de strijd echt aan. De oplossing kan op het werk zelf liggen. Wellicht kan je bij HR terecht, misschien ook kan je eigen manager of een goede vriend of vriendin meedenken over een oplossing. Je zou ook eens bij de huisarts langs kunnen gaan, maar… een andere oplossing zou zo maar de verandering van baan kunnen zijn.

Ook wanneer je een vaste baan hebt en een prima inkomen blijft je gezondheid van wezenlijk belang. Het is helemaal niet zo gek om in die situatie toch te zoeken naar een nieuwe job, want, naast je inkomen en je contract, staat je gezondheid toch voorop.