Sollicitatietips

Het sollicitatiegesprek - Het daadwerkelijke gesprek

cover photo

Dan is het zover: na een goede voorbereiding vind je daadwerkelijke sollicitatiegesprek plaats. Een goed gesprek voer je met behulp van de volgende punten:

Juiste kleding

Zorg dat je fris en verzorgd gekleed bent. Een joggingbroek is bijvoorbeeld echt not done tijdens een sollicitatiegesprek. Stem je kleding af op het bedrijf, maar zorg wel dat je je nog comfortabel voelt.

De eerste indruk

Het allerbelangrijkste van je sollicitatiegesprek is de eerste indruk. Deze indruk wordt al binnen de eerste minuut gecreëerd. Hoe zorg je dan voor een goede eerste indruk? Houd oogcontact met je gesprekspartner wanneer je een hand geeft en toon een vriendelijke glimlach. Gebruik deze vriendelijke glimlach (met je ogen) nog enkele malen in het gesprek. Wist je bovendien dat maar liefst 55% van de eerste indruk wordt bepaald door je lichaamshouding en bewegingen? Daarnaast is je stem voor 38% van invloed en je woordkeuze en zinsbouw 7% van invloed op de eerste indruk.

Blijf ontspannen

Probeer het hele gesprek ontspannen te blijven en rustig antwoord te geven op vragen. Praat kalm en neem kleine pauzes. Ook als je het antwoord misschien even niet weet. Mocht dit gebeuren, denk dan even goed na of vraag of je gesprekspartner de vraag anders wilt formuleren.