Sollicitatietips

Het sollicitatiegesprek - De voorbereiding

cover photo

Verdiep je in het bedrijf

Zorg dat je je goed verdiept in het bedrijf voordat je op sollicitatiegesprek gaat. Lees de bedrijfswebsite door en bekijk de LinkedInprofielen van degenen waarbij je op gesprek gaat. Zorg dat je de achtergrond van het bedrijf kent: de verschillende type producten, de belangrijkste merken, in welke landen het bedrijf actief is, hoeveel personen er werkzaam zijn etc. Blijf ook op de hoogte van het laatste nieuws. Lees in elk geval één week voor het sollicitatiegesprek de krant en neem de nieuwsberichten op de website van het bedrijf door.

Zorg dat je goed over jezelf kunt vertellen

Bij het maken van je CV ben je hier al mee bezig geweest: weet waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt en zorg dat je goed kunt vertellen over je sterke kanten. Maak bij het geven van voorbeelden en vertellen wat je gedaan hebt ook gebruik van de STAR-methode: geef aan wat de Situatie was, welke Taak of taken jij uitvoerde, welke Actie(s) je hebt ondernomen en wat het Resultaat was. Heb je deze structuur goed in je achterhoofd? Dan zal dit leiden tot een goed sollicitatiegesprek.

Stel vragen op voor het bedrijf waar je solliciteert

Bij de voorbereiding op je sollicitatie(gesprek) heb je de website van het bedrijf doorgenomen. Aan de hand van wat je op de bedrijfswebsite hebt gelezen, kun je diverse vragen stellen over het bedrijf en de openstaande functie waar je op solliciteert. Zo toon je aan dat je zeer geïnteresseerd bent en die baan echt wilt bemachtigen. Wees niet te bescheiden, maar blijf wel kritisch en netjes.