Sollicitatietips

Zelfanalyse

cover photo

Is je curriculum vitae helemaal naar wens? Dan is het tijd voor een zelfanalyse. Met een zelfanalyse houd je jezelf een spiegel voor. Je vraagt je af wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Als je jezelf goed kent en zelfbewuster bent, kun je goed inschatten of een bepaald bedrijf of bepaalde baan bij je past. Je komt zo krachtig over bij een potentiële werkgever en het wordt makkelijker om jezelf te presenteren. Maak bij deze zelfanalyse gebruik van je CV: waarom heb je bepaalde keuzes gemaakt? Waarom ben je gestopt bij je huidige werkgever of bij je oude baan of waarom ben je met sommige functies of werkzaamheden juist langer doorgegaan? Neem rustig de tijd en stel bij elk punt van je CV kritische vragen. Het kan zijn dat je zo’n zelfanalyse lastig vindt. Dat geeft niet. Wij kennen al onze kandidaten persoonlijk en onze recruiters helpen je dan ook graag met een duidelijke zelfanalyse. Als je dit helder hebt, dan is een sollicitatiegesprek geen ondervraging meer, maar geef jij een mooi betoog waarom jij dé geschikte kandidaat bent voor de openstaande functie of vacature.

Neem er eens rustig de tijd voor, loop je CV door en stel jezelf steeds dezelfde vragen, totdat je bij de kern komt. Overleggen met anderen kan, maar uiteindelijk ben jij toch degene die jezelf het beste kent. Op deze manier kom je erachter wat je echt leuk en belangrijk vindt in het leven.

Wanneer je dit duidelijk in kaart hebt gebracht ben je een stuk zelfbewuster en vergemakkelijkt dit het proces in het vinden van een nieuwe geschikte baan. Weet je daarentegen niet hoe jijzelf in elkaar zit dan is het vooral de sensitiviteit van onze consultants die een bepalend factor kan worden bij het vinden van een passende werkplek. Het komt echter een stuk krachtiger over als jezelf duidelijk kunt aangeven wat je wilt en waarom je dat wilt; alles draait om de argumentatie.

Als je bovenstaande goed doorlopen hebt; dan ben je tijdens een sollicitatiegesprek geen vragen meer aan het beantwoorden, maar ben je overtuigend aan het toelichten van wat jij als persoon zoekt en hoe je invulling kan geven aan de rol waarop je hebt gesolliciteerd.