Algemeen

Flexmedewerker veel meer waard voor grote werkgever

cover photo

Wie bekend is met de werkvloer bij veel bedrijven weet het natuurlijk al lang, maar vijf grote werkgevers in de financiële sector en het verzekeringswezen zijn er nu ook achter: de flexkracht is even belangrijk als de vaste medewerker. Daarom hebben Achmea, ING, Nationale Nederlanden, ASR en VGZ nu een werkcode ondertekend met de vakbonden FNV, CNV en De Unie.

Die werkcode moet zorgen voor veel meer gelijkheid tussen de vaste medewerker en de flexkrachten. Dan gaat het voor een belangrijk deel over het inkomen, maar ook over een gelijke belangenbehartiging.

Het recent afgesloten architecten cao staat eigenlijk model hiervoor en, als het aan de opstellers van deze vijf bedrijven ligt, gaan alle sectoren zorgen voor cao’s waarin de rechten van flexkrachten veel vergelijkbaarder zijn met die van de vaste kracht.

Het doet me goed om zo’n ontwikkeling te zien. Ik kom regelmatig bij werkgevers die voor een deel met vaste krachten werken en ook een heel groot deel met andere constructies. Na een tijdje weet ik behoorlijk goed wat het bedrijf voor werk levert en wie welke taken heeft, maar je hebt geen notie van de verschillen in contractvormen. Wie heeft nu eigenlijk een vaste aanstelling en wie niet?

Gelijkheid in de verhoudingen op de werkvloer is er, nu ook gelijkheid in de nieuwe cao’s. Het mag van mij de nieuwe trend van 2020 worden. Niet zozeer meer of minder flexkrachten, maar vooral een eerlijke werkcode voor iedere flexkracht in alle sectoren!