Algemeen

Hoe wordt jouw flexwerker de beste?

cover photo

Uiteraard wenst iedere werkgever het beste personeel voor zijn zaak. Dat gaat niet alleen om werknemers in vaste dienst, maar ook om de mensen die voor jouw werken zónder die vaste aanstelling. Hoe krijg je het voor elkaar dat die flexwerker topprestaties levert?

Het antwoord is lang niet zo moeilijk als het lijkt. Flexwerkers zijn namelijk ook mensen. Als iemand in jouw bedrijf graag een stapje extra voor de zaak doet en het helemaal niet erg vindt om een uurtje over te werken, dan komt dat omdat ze zich betrokken voelen bij de zaak. Ze hopen echt het succes met jou te delen. De verantwoordelijkheid die mensen in vaste dienst nemen voor het gezamenlijke succes kan de flexwerker óók nemen.

In de jaren dat ikzelf in vaste dienst werkte had ik een aantal fantastische collega’s die altijd klaar stonden voor de zaak. Eén van hen vroeg ik op een namiddag eens hoelang hij nu in dienst was. Zijn kennis ván en onmisbaarheid vóór het bedrijf was onmisbaar. Hij verbaasde mij met zijn antwoord. Hij was helemaal niet in dienst, maar werd gedetacheerd en hield van het werk en de mensen om hem heen.

De betrokkenheid zit hem namelijk niet alleen in het contract, maar in zoveel meer. Hebben jullie wekelijks overleg met het team? Vraag of hij of zij er ook bij komt zitten en niet alleen om te luisteren naar wat er besproken wordt. Ook wanneer iemand net een paar dagen binnen is (en misschien wel juist daarom!) kan zijn of haar visie boeiend of verfrissend zijn. Neem iedereen binnen het team serieus en onderschat die tijdelijke medewerker niet.

Komt iemand je team voor drie maanden versterken en is het gebruikelijk om even bij iedere verjaardag stil te staan? Check tijdig of hij of zij toevallig in die periode jarig is. Ja, dat klinkt misschien een beetje kneuterig, maar onderschat dat beetje extra aandacht niet. Het is echt waar. Flexwerkers zijn ook mensen en misschien zelfs wel de beste in jouw team!