Flexwerk en de verkiezingsprogramma’s

Eén van de belangrijkere thema’s met de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart is de hervorming van de arbeidsmarkt. Het percentage werkenden zónder een vast contract bij een werkgever is de voorbije jaren steeds verder toegenomen en niets wijst er op dat die verschuiving de komende jaren tot stilstand gaat komen.

Het huidige kabinet had genoeg ambities om werk te maken van die arbeidsmarkthervorming, maar zowel de VVD als de PvdA weet dat er in de nieuwe kabinetsperiode nog veel werk aan de winkel is. Hervormingen zijn volgens vrijwel alle oppositiepartijen ook hard nodig. Handig om hier eens te kijken hoe alle partijen die ideeën hebben vertaald naar hun verkiezingsprogramma.

Opvallend is dat twee partijen, de PVV en 50+, het waarschijnlijk te druk hebben met andere issues en niets over de arbeidsmarkt van de komende jaren hebben opgenomen in hun programma. De overige negen partijen die bij de vorige verkiezingen zetels kregen in de kamer hebben wel aandacht voor de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, maar hun ideeën lopen wel uiteen.

De partijen aan de, traditioneel, linkerkant van het politieke spectrum (PvdA, SP en GroenLinks) zetten daarbij vooral in op een goed vangnet voor flexwerkers in de periode dat zij werkloos zijn. De WW en een recht op transitievergoeding moet voor de zzp’er beter gewaarborgd zijn. Op de rechterflank kiezen VVD, CDA en SGP eerder voor de mogelijkheid om meer en langere tijdelijke contracten mogelijk te maken.

De ChristenUnie zet in op opeenvolgende flexibele contracten met een oplopende duur. D66 wil de scheidslijn tussen vast en flexibel laten vervagen. Een vast contract wordt de norm, maar daartegenover wordt het ontslagrecht veel soepeler.

Wat betreft collectieve verzekeringen stellen de PvdA, CDA, SP en GroenLinks een verplichte Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor. De SP denkt daarbij ook aan de WIA (Wet en Inkomen naar Arbeidsvermogen) voor de zzp’ers. De CDA wil ook het pensioensparen onder de zzp’ers gaan bevorderen.

D66 heeft duidelijk een liberalere insteek. De collectieve verzekeringen moeten beter toegankelijk zijn voor de kleine zelfstandige, maar het initiatief moet daarvoor wel bij de zzp’er zelf blijven liggen. De VVD is van de grotere partijen het meest terughoudend met verzekeringsplannen voor de flexwerker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Kom met ons in contact!

Openingstijden

Veelgestelde vragen

Ziek melden
Als u ziek bent moet u dit melden bij het bedrijf waar u bent tewerkgesteld en bij One op de eerste ziektedag voor 09.30 uur. Dit kan alleen per telefoon via 013-7852685. De dag van melding geldt als eerste ziektedag. Bent u te laat met ziekmelden? Dan geldt de periode tot melding als onbetaald verlof.

Beter melden
Bent u hersteld? Wanneer u bent hersteld en weer aan de slag gaat bij uw inlener, moet u dit als volgt melden:

Wanneer u net bent begonnen met werken, heeft dit vaak te maken met het ontbreken of onjuist retour ontvangen van (één van) de volgende gegevens: Arboformulier, ID-Checker formulier AVI formulier of arbeidsovereenkomst. Wanneer u reeds eerder salaris heeft ontvangen heeft dit meestal te maken met (nog) niet ontvangen declaraties of dat uw declaraties niet (op tijd) zijn geaccordeerd.

WW-uitkering aanvragen

Wanneer u binnenkort werkloos wordt is het belangrijk dat u zo snel mogelijk uw WW-uitkering aanvraagt bij het UWV. Op de pagina Uitkering aanvragen van de website Werk.nl vraagt u via een digitaal formulier een WW-uitkering aan.

Let op! Na uw laatste werkdag heeft u:

  • 2 dagen de tijd om u in te schrijven bij UWV. Dit mag u natuurlijk ook al eerder doen.
  • 1 week de tijd om een WW-uitkering aan te vragen. U kunt al eerder een WW-uitkering aanvragen. Dit kan vanaf 1 maand voor uw laatste werkdag.

Meer informatie over werkloos worden en uw WW-uitkering vindt u op de website van het UWV.

Wijzigingen in uw persoonlijke gegevens (adres, wijziging achternaam bij huwelijk, wijziging rekeningnummer) dient u schriftelijk aan ons door te geven: contact@vooruitzenden.nl

Leuk dat je je aanmeldt! Aanmelden kan door op deze link te klikken. Als je inschrijving is afgerond, kun je direct solliciteren. Succes!

Ben je jouw wachtwoord kwijt? Klik dan op deze link om dit te herstellen.

Voor werkgevers:
tel: 085-2735123
e-mail: contact@vooruitzenden.nl

Voor medewerkers & ZZP-ers:
servicedesk: 013-7852685
e-mail: contact@vooruitzenden.nl

Zoeken

Waar ben je naar op zoek?